Regionale participatie

Zorg en ondersteuning wordt steeds meer regionaal geregeld, dicht bij inwoners, patiënten en cliënten. Toch is hun betrokkenheid bij het beleid nog minimaal. Hoog tijd om regionale participatie te bevorderen. Zodat de mensen om wie het gaat, meepraten, meedenken en meebeslissen over vraagstukken in zorg en welzijn.

Wat is regionale participatie?

De landelijke overheid verschuift steeds meer taken en verantwoordelijkheden rond zorg en ondersteuning naar de regio. Om deze zo dicht mogelijk bij inwoners, patiënten en cliënten te organiseren. En de grote vraagstukken daar op te lossen, zoals de groeiende zorgvraag bij het toenemende personeelstekort.

Dat lukt alleen als zorg en ondersteuning goed aansluit bij de mensen die de zorg en ondersteuning daadwerkelijk gebruiken. Daarvoor is meer invloed nodig van inwoners, patiënten en cliënten. Dat vraagt om meer en sterkere regionale participatie. Daarom komen er regionale participatiehubs.

Portretten van participatiemakers

Wie zijn de mensen die participeren in de regio en welke successen behalen ze met hun bijdrage? Maak kennis met verschillende participatiemakers!

Bekijk de portretten van participatiemakers

Wat is een participatiehub?

Een regionale participatiehub brengt mensen en organisaties samen die in de regio de belangen van inwoners vertegenwoordigen bij vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning. In deze hubs werken diverse groepen samen: patiënten- en cliëntenvertegenwoordigers, leden van medezeggenschapsorganen (zoals cliëntenraden) en betrokken burgers via burgerparticipatie, zoals inwonersinitiatieven.

Lees meer over participatiehubs



Uitgelichte artikelen over regionale participatie

Interessante online modules

Ons aanbod online modules is nog uitgebreider