Online module voor patiëntenvertegenwoordigers

Ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundigheid is de basis is voor veel activiteiten van vrijwilligers bij patiënten- en cliëntenorganisaties. In deze online module leer je het verschil tussen 'ervaring met een ziekte of aandoening' en 'ervaringsdeskundigheid'. En welke vaardigheden, houding en kennis je nodig hebt om écht als ervaringsdeskundige op te treden.

Ervaringsdeskundigheid gebruik je bij het begeleiden van lotgenotencontact, het geven van gastlessen of voorlichting, of als je meepraat als patiëntenvertegenwoordiger in trajecten die de kwaliteit van zorg verbeteren.

Maar jouw ervaringen met een ziekte of aandoening maken je niet automatisch ervaringsdeskundig. In deze online module leer je aan de hand van voorbeelden (met filmpjes) wat het verschil is tussen het hebben van ervaringen en ervaringsdeskundigheid. 

Na afronding van deze online module heb je geleerd:

  • wat het verschil is tussen ervaring met een ziekte of beperking, en ervaringsdeskundigheid.
  • wat het belang is van ervaringsdeskundigheid.
  • welke vaardigheden, houding en ervaringskennis horen bij ervaringsdeskundigheid.
  • waarom ervaringsdeskundigheid in elke situatie aanvullende kennis, vaardigheden en houding vraagt.

Deze module is bedoeld voor:

  • (voormalige) patiënten of naasten die de ervaring met een aandoening of beperking willen inzetten voor hun achterban.
  • organisaties die samenwerken met ervaringsdeskundigen. Denk aan patiënten- en cliëntenorganisaties, zorgprofessionals, gemeenten en zorgverzekeraars.

Je volgt de leermodule op ons online leerplatform Procademy. Na aanmelding ontvang je binnen een werkdag (24 uur) een e-mail met een wachtwoord waarmee je op het platform kunt inloggen. De toegang tot de online module is 2 maanden geldig.

Mogelijk ook interessant

Volledig overzicht