Podcast SAMENSPRAAK

De participatie-podcast van INVOLV

Participatie gaat over betrekken en betrokkenheid. En vooral over de dialoog tussen verschillende partijen. Dat willen we iedereen laten ervaren in onze podcastserie SAMENSPRAAK. In elke podcastaflevering indringende dialogen tussen patiënten- en clientenvertegenwoordigers, onderzoekers, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. 

Stevige hosts

We werkten voor deze serie samen met presentator en programmamaker Inge Diepman en co-host Simone Harmsen, die promoveerde op patiëntenparticipatie. Zij leiden het gesprek en stellen gedurfde vragen die het gesprek verdiepen.

Welk onderwerp zou jij graag langs zien komen in een van de podcast-afleveringen? Laat het ons weten via communicatie@involv.nl!

Aflevering 4: Van lab naar spreekkamer

Hoe maak je onderzoek naar zeldzame ziektes relevant voor de patiënt? Hoe zorg je dat nieuwe ontdekkingen daadwerkelijk de spreekkamer bereiken? In de vierde aflevering van onze podcast SAMENSPRAAK vertellen senior scientist Ronald Buijsen (LUMC) en patiëntenvertegenwoordiger Klaas Russcher hoe zij samen écht het verschil maken bij het bestrijden van SCA1 en SCA3, een zeldzame erfelijke aandoening.

Lees meer

Spotify icon Spotify  Apple Music  YouTube

Aflevering 3: Zorgvernieuwing in een zorgorganisatie

Alweer een nieuwe podcast in onze serie Samenspraak: Zorgvernieuwing in een zorgorganisatie. In deze aflevering gaan Eefje Broertjes en Hugo Willemsen van Tergooi MC  in gesprek met host Inge Diepman. De vraag is: hoe maak je de zorg écht beter? Hoe betrek je ervaringsdeskundigen in zorgvernieuwing? Het programma ‘Zorg dichterbij’ van Tergooi MC dient als casestudy.

Lees meer

Spotify icon Spotify  Apple Music  YouTube

Aflevering 2: Onderzoekers vs. organisaties

Hoe zorg je ervoor dat er een gelijkwaardige dialoog ontstaat en dat onderzoeker én patiëntenvertegenwoordiger zijn doel bereikt? Menne Scherpenzeel (directeur Crohn en Colitis NL) en dr. Pieter Postema (cardioloog Amsterdam UMC) gaan het gesprek aan. Centraal staat de vraag hoe je elkaar goed kunt begrijpen en aanvullen. Het vergt immers wel iets van een patiënten- of cliëntenorganisatie om zich te verplaatsen in de rol van de onderzoeker en andersom is dat niet anders.

Lees meer

Spotify icon Spotify  Apple Music  YouTube

Aflevering 1: De pittige route naar een onderzoeksagenda

De pittige route naar een onderzoeksagenda, de kracht van gedreven vrijwilligers en het belang van achterbanraadpleging. Aan tafel bij Inge Diepman en Simone Harmsen zitten Geert Lammerink van de Stichting Kabuki Syndroom en Marjolein Scholten van Borstkankervereniging Nederland. 

Lees meer

Spotify icon Spotify  Apple Music  YouTube