Advies over participatie

INVOLV adviseert en traint ervaringsdeskundigen over participatie. We begeleiden hen om invloed uit te oefenen op de kwaliteit van zorg, welzijnswerk, beleid en onderzoek vanuit het perspectief van de zorggebruiker. De inbreng van ervaringsdeskundigen zorgt dat beleid, zorg, welzijnswerk en onderzoek beter aansluiten bij de ervaringen en behoeften van mensen die de zorg gebruiken.

INVOLV adviseert, traint en begeleidt

Maar hoe participeer je? In welke rol? Hoe zorg je dat de inbreng van het perspectief van de zorggebruiker effectief en duurzaam is? En waar moeten organisaties aan denken als zij aan de slag gaan met participatie? Dat zijn de onderwerpen waarbij wij je kunnen begeleiden, ondersteunen en adviseren.

Patiënten, cliënten en hun naasten kunnen op veel manieren bijdragen aan kwaliteitsverbetering in de zorg. Als ervaringsdeskundigen weten zij hoe de zorg het beste aansluit bij hun wensen en behoeften. Die kennis kunnen zij inbrengen bij patiëntenadviesraden en in zorgverbeteringsprojecten.

 Bij kwaliteitsverbetering in de zorg adviseert INVOLV over:

  • De toegevoegde waarde van patiëntenparticipatie bij kwaliteitsverbetering in de zorg.
  • De kennis, vaardigheden en houding bij de verschillende participatierollen.
  • Het (krachten)veld waarin patiëntenvertegenwoordigers actief zijn.

Meer weten

Participatie bij kwaliteitsverbetering

Participatie bij richtlijnontwikkeling

Of neem contact op met Martine Versluijs, adviseur patiëntenparticipatie, via m.versluijs@involv.nl

Patiëntenvertegenwoordigers kunnen op verschillende manieren bijdragen aan gezondheidsonderzoek. Bijvoorbeeld tijdens het schrijven van de aanvraag, in een panel bij de beoordeling van onderzoeksaanvragen of als partner gedurende het hele onderzoek. 

INVOLV biedt 'standaard' trainingen aan over dit onderwerp, maar ook training en advies op maat. Zoals de training en intervisie voor duo’s van een patiëntenvertegenwoordiger en een onderzoeker. Dat is een intensieve begeleiding bij het vormgeven én uitvoeren van patiëntenparticipatie in onderzoek, gedurende 2 á 3 jaar.

Meer weten

Bekijk onze trainingen over onderzoek in de agenda

Of neem contact op met Eva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie bij onderzoek, via e.vroonland@involv.nl

De uitdagingen in zorg en welzijn zijn fors. De oplossingen krijgen steeds meer in de regio vorm. INVOLV adviseert landelijke patiënten- en cliëntenorganisaties hoe zij invloed kunnen hebben op regionaal zorg- en welzijnsbeleid. En hoe je hiervoor de samenwerking aangaat met andere participanten in de regio.  

Onder meer door ons adviesrapport Van Knelpunt naar Knooppunt komen er regionale participatiehubs. INVOLV adviseert regionale initiatiefnemers bij het vormgeven van hun participatiehub, adviseert hoe de regionale participatie vorm kan krijgen en begeleidt het leernetwerk van de gezamenlijk participatiehubs.

Meer weten

Wat is regionale participatie?

Of neem contact op met onze adviseurs regionale participatie: Marieke van Noort via m.vannoort@involv.nl en Hanneke Marcelis via h.marcelis@involv.nl

Voorbeelden van succesvolle participatie

Meer weten?

Neem contact op met Martine Versluijs, adviseur patiëntenparticipatie
Telefoon: 06 4066 2109