De regionale participatiehub

Een participatiehub is een netwerk van organisaties en mensen die in de regio 'de mensen om wie het gaat' vertegenwoordigen bij regionale vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning. In de regionale participatiehubs komen verschillende participanten bij elkaar: vanuit de patiënten- en cliëntenparticipatie, vanuit de medezeggenschap (bijvoorbeeld in cliëntenraden) en vanuit de burgerparticipatie (bijvoorbeeld inwonersinitiatieven).

Van Knelpunt naar Knooppunt

De regionale participatiehubs komen voort uit het advies ‘Van Knelpunt naar Knooppunt’ dat INVOLV opstelde, in opdracht van het ministerie van VWS en in nauwe samenspraak met de koepels Ieder(in), MIND, Patiëntenfederatie Nederland en de regionale organisaties vertegenwoordigd door Zorgbelang Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel (NVZH).

Vorming participatiehubs

Sindsdien werkt VWS aan de invoering: kwartiermakers in de regio onderzoeken welke participatievraagstukken er zijn, en welke organisaties en mensen al actief zijn in lokale en regionale participatie. Ook is er een ZonMw-subsidieprogramma voor de vorming van de participatiehubs. Initiatiefnemers kunnen bij INVOLV terecht voor advies en ondersteuning in deze fase van coalitievorming. Bovendien ondersteunt INVOLV de participatiehubs bij het ontwikkelen en delen van kennis over inwoner-, patiënten- en cliëntenparticipatie binnen het leernetwerk van ZonMw.

Meer weten?

Neem contact op met Marieke van Noort, adviseur regionale participatie
Telefoon: 06 4062 5254