Ervaringsverhaal

In gesprek met participatiemaker Jaheed Andishmand

In een portrettenreeks geven we een gezicht aan 'participatiemakers': mensen in de regio die met hun inzet het verschil maken in zorg en welzijn. Ze verbinden inwoners aan beleidsmakers en tonen hoe diversiteit en samenwerking leiden tot succesvolle resultaten en duidelijke meerwaarde. Dit is het interview met Jaheed Andishmand, die leert om zijn ervaringsdeskundigheid op veel verschillende manieren te gebruiken.

"Ik ben Jaheed, 37 jaar en geboren in Afghanistan. Nadat we zeven jaar in Duitsland hadden gewoond, kwam ik als tiener naar Nederland."

Hoe zet jij je in voor participatie?  

"Ik werk als ervaringsdeskundige bij zelfregiecentrum Nijmegen. Daar kunnen mensen met een beperking langskomen voor een kopje koffie, een leuke activiteit zoals zingen, of een workshop over iets als je dag opstarten. We werken samen met de gemeente Nijmegen om het VN-verdrag Handicap waar te maken. Want mensen met een beperking of chronische ziekte moeten mee kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast werk ik als ervaringsdeskundige voor de LFB, de landelijke vereniging van en voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de STERKplaats van de LFB leren we om onze ervaringsdeskundigheid op veel verschillende manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld in gastlessen op universiteiten en hogescholen."

"Mijn werk als ervaringsdeskundige zorgt ervoor dat de gemeente niks over ons bedenkt, zonder ons erbij te betrekken."

Wat is je motivatie? 

"Ik wil ervoor zorgen dat iedereen kan sporten of bewegen. Dat is een van mijn grootste passies. Sporten is voor mij heel belangrijk, het helpt me om een drukke dag los te laten. Ik heb voor de zekerheid altijd mijn sportspullen mee, zodat ik het mezelf makkelijk maak om te gaan. In het begin was het wel een uitdaging, de sportschool. De apparaten kunnen best lastig zijn en met gewichten trainen vond ik spannend. Ook voor andere mensen met een beperking kan de drempel hoog zijn. Ik wil meedenken om die drempel lager te maken."

Welk probleem moet worden opgelost, vind je?  

"Sporten is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Dat kan komen omdat de sportbedrijven of -verenigingen niet goed weten hoe ze om kunnen gaan met verschillende beperkingen. Maar ook omdat sporten soms veel geld kost, of niet toegankelijk is voor mensen die geen trap kunnen lopen. Een grote groep mensen sport nu niet, terwijl ze dat wel zouden willen. Het is belangrijk dat zij persoonlijk geholpen worden. Toen ik begon bij mijn sportschool had ik het geluk dat m’n sportcoach me hielp een plan te maken om mijn doel te bereiken. Hij legde rustig uit hoe alles werkte, vroeg door als iets niet ging en luisterde goed. Dat is voor mensen met een licht verstandelijke beperking heel belangrijk. In het begin keken andere mensen in de sportschool me wel eens raar aan door m’n beperking, maar nu voel ik me heel erg thuis. Ze zien niet meer mijn beperking, maar gewoon Jaheed. Als ik vertel dat ik een beperking heb, denken mensen vaak dat ik niet veel kan. Maar ik kan bijna alles, alleen wel met een langzamer tempo, en soms wat herhaling."

"Ik ben blij dat we nu goed meepraten over beleid. Én dat het gelukt is om De beweegbus bij het Zelfregiecentrum te krijgen en ik daar als ervaringsdeskundige bij betrokken ben!"

Wat doe je om participatie te versterken?

"Ik volg veel opleidingen en cursussen. Zo leer ik steeds beter hoe ik ervaringsdeskundig kan zijn. Bij INVOLV volgde ik de training Invloed in je gemeente, samen met mijn collega's van de LFB. Wat me ook helpt is om veel andere mensen te spreken over hun ervaringen en uitdagingen, bij de LFB en het zelfregiecentrum Nijmegen. Hierdoor heb ik geleerd dat ik niet de enige ben bij wie niet alles vanzelf gaat. Nu kan ik namens een grotere groep stadsgenoten meepraten als bijvoorbeeld de gemeente beleid maakt. Dat maakt het verhaal nóg sterker."

Kun je een voorbeeld geven van een project waar je aan meewerkt? 

"Een paar jaar geleden heeft een collega van het zelfregiecentrum Nijmegen contact opgenomen met de organisatie De beweegbus. Zij nodigen mensen in de wijk uit om lekker buiten te komen sporten. In de bus zitten allerlei spullen die je kunt gebruiken. Toen ik met de initiatiefnemer van De beweegbus sprak, zei ik: 'Alles leuk en aardig, maar werken jullie wel met ervaringsdeskundigen?' Hij had daar nog niet aan gedacht, maar vond het een goed idee. Hij heeft het toen meteen meegenomen in de subsidieaanvraag bij de gemeente, en daardoor kan hij mij nu inzetten om De beweegbus goed aan te laten sluiten bij de mensen die de bus gebruiken."

Meer lezen?

We interviewden ook Jaheeds samenwerkingspartner Paul Imthorn, projectleider inclusie (VN-verdrag Handicap) bij de gemeente Nijmegen.

Lees zijn interview

Ga terug naar het overzicht

Soortgelijke artikelen

Alle artikelen