Niets over ons, zonder ons!
Onlangs besteedde EditieNL aandacht aan de kansen die mensen met een verstandelijke beperking benutten in de politiek. In Nederland is Sven Pluimers, belangenbehartiger en fractievolger van Progressief Woerden, een sprekend voorbeeld. In België is Nicolas Vanwinsen als eerste persoon met Downsyndroom gekozen als gemeenteraadslid. Niet iedereen heeft het in zich om dit te kunnen doen, je moet de passie en het talent hebben. En het vraagt de juiste ondersteuning.
Als dat er is, kun je spreken van een mooie ontwikkeling. Of, zoals Bert de Graaf van Stichting Downsyndroom het verwoordt: ”Het is goed als er iemand met een specifieke levenservaring kan meepraten. Dan voelt een groep zich gehoord. In Amerika hebben ze daar een mooi gezegde over: 'Not about us, without us'. Dat je iemand echt als gesprekspartner ziet, en niet over diegene maar mét diegene een beslissing neemt. Dat is sowieso belangrijk."
Ook Sven werd indertijd geholpen om een positie in de gemeentelijke politiek in te nemen. Samen met toenmalig gemeenteraadslid Marieke van Noort heeft hij zijn politieke participatie uitgedokterd. Marieke: “Ik ben trots op Sven. Hij heeft inclusie in de politiek echt op de kaart gezet. Heel leuk om hem nu als ‘goed voorbeeld’ in de landelijke pers te zien!”
Toen Marieke stopte in de gemeenteraad en als adviseur regionale participatie aan de slag ging, lag het voor de hand om Sven bij haar werk te betrekken. “We hebben intussen samen workshops en trainingen gegeven over Invloed in je gemeente. Onder andere aan de LFB, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en aan mensen die politiek actief willen worden. Svens verhaal inspireert anderen enorm.”
Sven laat aan EditieNL duidelijk zijn doel weten. "Ik vind het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking ook mee kunnen doen.” Binnen zijn partij heeft hij de portefeuille 'inclusie'. "Ik zet me in voor mensen met een verstandelijke beperking zodat het gelijkwaardiger wordt. Het zou fijn zijn als hier meer begeleiding voor komt. Bijvoorbeeld om te leren hoe ze moeten netwerken."
Jacqueline Schenk, universitair hoofddocent Orthopedagogiek van de Erasmus Universiteit tegen Editie NL ziet dat er meer mensen met een beperking deze functies aankunnen. "Ook mensen met autisme krijgen steeds vaker een stem in de besluitvorming."
Marieke is ervan overtuigd dat het goed is voor de kwaliteit van besluiten als de mensen om wie het gaat, direct betrokken zijn: “Die betrokkenheid kan op veel manieren, waaronder participeren in de politiek. Door INVOLV worden tal van trainingen en kennismodules aangeboden die mensen kunnen gebruiken om te leren participeren, in een rol die bij hen past.”