In gesprek met participatiemaker Paul Imthorn
In een portrettenreeks geven we een gezicht aan 'participatiemakers': mensen in de regio die met hun inzet het verschil maken in zorg en welzijn. Ze verbinden inwoners aan beleidsmakers en tonen hoe diversiteit en samenwerking leiden tot succesvolle resultaten en duidelijke meerwaarde. Dit is het interview met Paul Imthorn, projectleider inclusie (VN-verdrag Handicap) bij de gemeente Nijmegen.
Hoe ben je in contact gekomen met participant Jaheed?
"Een paar jaar geleden nodigde de LFB in Nijmegen me uit met de vraag: hoe kunnen we samen het VN-verdrag Handicap waarmaken? Om mensen bewust te maken dat iedereen mee moet kunnen doen, is de inzet van ervaringsdeskundigen essentieel. Via Jaheed is een waardevolle samenwerking met de LFB STERKplaats en Onderling Sterk Nijmegen tot stand gekomen. Het actieprogramma van de lokale inclusie agenda geeft richting aan deze samenwerking."
Hoe geef je vorm aan zo’n samenwerking?
"Het was in het begin zoeken hoe je zo’n samenwerking concreet kunt maken. Als het gaat om toegankelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking, dan gaat het al snel over communicatie: hoe maak je teksten begrijpelijk. Maar je wil ook kijken naar andere aspecten waar mensen tegenaan lopen. Hoe je dat doet? Het is belangrijk om echt open te staan voor elkaar. We keken: wat zijn onderwerpen die voor de doelgroep belangrijk zijn, en die we kunnen koppelen aan een programma van de gemeente? Door het LFB-project ‘LVB in de gemeente’ is de samenwerking nu goed tot stand gekomen."
Welke inzichten van Jaheed maakten een verschil?
"De inzet van ervaringsdeskundigen als Jaheed is voor mij heel waardevol. De samenwerking met hem is heel prettig; hij is positief, betrokken en kan goed aangeven wat hij belangrijk vindt. Hij weet beter dan ik wat er nodig is, vanuit zijn eigen ervaring en de mensen die hij spreekt. Via de LFB STERKplaats, het Zelfregiecentrum en Onderling Sterk Nijmegen heeft hij contact met zijn achterban. Via dit soort organisaties komen beleidsmakers makkelijker in contact met de mensen voor wie ze beleid maken. De presentaties voor collega’s bij de gemeente doen de ervaringsdeskundigen zelf. Ze stellen ook scherpe vragen! Het is heel mooi om te zien hoe ze zich daarin ontwikkelen en hoeveel wij van ze kunnen leren. Je ziet bij het sporten heel goed dat Jaheed echt een ambassadeur is voor meer mensen dan alleen mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat hem net zo goed om mensen die door andere redenen niet makkelijk meedoen, bijvoorbeeld door armoede of door een lichamelijke beperking."
Wat is jouw persoonlijke advies aan anderen die werken aan inclusie?
"Als je werkt aan inclusie, werk je aan gelijkwaardigheid in de samenleving. Breng dat meteen aan het begin van je project in de praktijk, door gelijkwaardig samen te werken met ervaringsdeskundigen."
Dit interview hoort bij het portret van participatiemaker Jaheed Andishmand