Participatiemaker Willem Regout
In een portrettenreeks geven we een gezicht aan 'participatiemakers': mensen in de regio die met hun inzet het verschil maken in zorg en welzijn. Ze verbinden inwoners aan beleidsmakers en tonen hoe diversiteit en samenwerking leiden tot succesvolle resultaten en duidelijke meerwaarde. Dit is het interview met Willem Regout, directeur huisartsenzorg en farmacie bij Zorggroep Almere. Willem is gesprekspartner vanuit de zorg voor participatiemaker Martine Visser.

Vertel eens, wie ben jij?
“Ik ben Willem Regout, directeur huisartsenzorg en farmacie bij Zorggroep Almere. Martine en ik trekken samen op in het programma Positief Gezond Almere.”
Hoe kwam je in contact met Martine?
“Ik kwam Martine tegen bij een bijeenkomst. Ik merkte dat we allebei vanuit dezelfde intentie werken, alleen Martine namens de patiënten en ik namens zorgverleners. Om de zorg toegankelijk te houden, wat zowel voor patiënten als artsen van groot belang is.”
Over deze samenwerking lees je meer in het interview met Martine Visser, waar dit interview met Willem bijhoort.
Wat is de meerwaarde van iemand als Martine aan tafel?
“Alleen al als er patiëntenvertegenwoordiging aanwezig is, krijgt het gesprek aan zo’n IZA-tafel een andere kleur. Ondanks dat we allemaal wel eens patiënt zijn, zitten zorgverleners in hun beroepsleven simpelweg vooral op het medische verhaal, waardoor het niet meevalt om het geheel te zien.
De samenwerking verrijkt het gesprek. Tussen 1990 en 2020 hebben we gewerkt om binnen één beroepsgroep de zorg te optimaliseren. Dus de dokters gingen steeds efficiënter werken, of de fysiotherapeuten, of de ambulances. Dat heeft ons al ver gebracht, maar nu hebben we het maximale uit onze mogelijkheden gehaald."
"Een zorgverlener heeft tijdens zijn opleiding veel medische inhoud en ook protocollen geleerd. Het patiëntenperspectief dat Martine inbrengt draagt eraan bij dat een zorgverlener zich realiseert dat ondanks die protocollen een patiënt iets anders kan willen. Dat het niet altijd strikt om zorg gaat, maar om leven. Soms heeft iemand een versleten heup, maar hoeft die persoon helemaal niet te lopen. Hij wil bijvoorbeeld viool spelen, zittend op een stoel. Dus het gesprek gaat inmiddels over: wat is voor jou van wezenlijk belang? Die manier van denken is voor zorgverleners, en ook voor patiënten, echt wel nieuw.”

Wat is jouw persoonlijk advies aan anderen?
“Samenwerking is key. Ik leer veel van iemand als Martine. Een huisarts zei tegen me: Iedereen begrijpt onze brochure, want niemand geeft aan van niet. Toen zei Martine dat zo’n 30 procent van de mensen in de provincie laaggeletterd is. Dat soort perspectieven openen echt je ogen.”