Lotgenotencontact
Voor veel mensen met een aandoening of beperking is lotgenotencontact van onschatbare waarde. Ervaringen delen, herkenning vinden en praktische tips uitwisselen zorgen ervoor dat mensen zich gesteund voelen en beter kunnen omgaan met hun situatie. Dit verhoogt niet alleen hun kwaliteit van leven, maar heeft ook bredere voordelen: het kan bijdragen aan minder zorggebruik, meer zelfredzaamheid en betere ondersteuning vanuit de omgeving.

Lotgenotencontact is een waardevolle aanvulling op professionele zorg. Het biedt iets wat artsen, therapeuten of andere zorgverleners niet altijd kunnen: gedeelde ervaring en echte erkenning. Voor patiënten- en cliëntenorganisaties is het dan ook een essentieel onderdeel van hun werk. Maar ook zorgprofessionals, gemeenten, werkgevers en verzekeraars profiteren van goed georganiseerd lotgenotencontact.
Toch is het niet vanzelfsprekend dat dit goed van de grond komt. Hoe zorg je ervoor dat lotgenotencontact toegankelijk en effectief is? Hoe begeleid je groepen op een manier die iedereen zich veilig laat voelen? Bij INVOLV helpen we patiënten- en cliëntenorganisaties met kennis en training om lotgenotencontact goed en duurzaam vorm te geven.