Unieke ervaring van patiënten rechtstreeks aan tafel
Nederland is sinds vorige maand 15 gesprekspartners rijker bij onderzoek naar en de ontwikkeling van medicijnen. Eind november rondde deze groep ervaren patiëntvertegenwoordigers onze EUPATI Nederland-opleiding af. Waarom is patiëntenparticipatie zo hard nodig? En hoe draagt de EUPATI-opleiding eraan bij dat de stem van patiënten steviger wordt verankerd in het geneesmiddelensysteem? De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) ging hierover in gesprek met onze collega Sophie Kemper en Anne Dreves van de VIG.
Ervaringsdeskundigheid
"Patiëntenparticipatie brengt de unieke ervaring van mensen met een ziekte rechtstreeks aan tafel bij beleidsmakers, onderzoekers en farmaceuten", vertelt Sophie. "Patiënten weten vanuit hun eigen ervaring wat er echt belangrijk is en welke verbeteringen nodig zijn, zoals bij medicijnontwikkeling."
Anne Dreves, projectleider en beleidsadviseur strategische samenwerkingen bij de VIG, is het hartgrondig met haar eens: "Patiënten kunnen bijvoorbeeld informatie geven over de invloed op de kwaliteit van leven die het nieuwe medicijn mogelijk gaat geven en welke uitkomstmaten belangrijk voor hen zijn. Dat kan leiden tot een efficiënter ontwikkeltraject, betere onderzoeksresultaten en meer patiëntgerichte zorg."
Over EUPATI Nederland
Goed opgeleide patiëntenvertegenwoordigers zijn hard nodig voor goede en passende geneesmiddelen. INVOLV biedt met EUPATI NL een unieke opleiding die patiëntenvertegenwoordigers opleidt tot volwaardige gesprekspartners bij onderzoek naar en de ontwikkeling van medicijnen. De opleiding is hybride, met online lesmodules in combinatie met fieldtrips, scholingsdagen bij stakeholders en interessante (netwerk)bijeenkomsten.
Lees meer over de EUPATI Nederland-opleiding
Geneesmiddelenbedrijven
Geneesmiddelenbedrijven doen ook graag een beroep op de kennis van EUPATI fellows, weet Anne. "Geneesmiddelenbedrijven vinden het erg belangrijk dat de stem van de patiënt goed gehoord wordt in alle fasen van geneesmiddelenontwikkeling en -toelating. EUPATI fellows hebben ervaring met de ziekte én kennis over geneesmiddelenontwikkeling en -toelating: dubbele deskundigheid. Daardoor kunnen fellows zeer waardevolle inbreng leveren."