Duo’s van onderzoekers en patiënten leren van elkaar
Veel onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers hebben behoefte aan training en begeleiding bij participatie in onderzoek. Tot voor kort waren ze aangewezen op eenmalige trainingen, voor patiënten en onderzoekers apart. Maar als blijvende samenwerking het doel is, waarom zou je zo’n training als duo van onderzoeker en patiëntvertegenwoordiger niet samen kunnen doen? En liefst over een langere periode en samen met andere duo’s, om van elkaar te leren?
Duo-training en intervisie
In 2020 startten INVOLV-trainers Casper Schoemaker en Eva Vroonland de eerste 'Duo-training en intervisie': een innovatief programma van 2-3 jaar voor 4-5 paren van onderzoekers en patiëntenvertegenwoordigers die samenwerken in een onderzoeksproject.
De duo’s leerden rollen, verwachtingen en verantwoordelijkheden te bespreken om misverstanden te voorkomen. Ze ontmoetten elkaar als groep enkele keren per jaar. Aan het eind van het programma waren de deelnemers in staat om in intervisie-gesprekken gelijkwaardig te reflecteren op hun dilemma’s.
Op de foto: trainers en enkele deelnemers van de eerste groep van ZonMw: Translational research. Van links naar rechts: Casper Schoemaker, Sacha le Loux, Ronald Buijsen, Brigit de Jong, Wilma Wissink, Klaas Russcher en Eva Vroonland. Ze schreven als groep het artikel, samen met Frank van der Steeg en opdrachtgevers Janine Blom (ZonMw) en Inge Schalkers (Harteraad).
Ervaringen
De ervaringen met de eerste vijf groepen zijn recent vastgelegd in een wetenschappelijk artikel in Research Involvement and Engagement.
Het programma blijkt geschikt voor groepen met verschillende soorten onderzoek en voor verschillende patiëntengroepen. Het voorziet in een onvervulde behoefte van onderzoekers, patiëntenvertegenwoordigers en financiers. Kortom: de ervaringen tot nu toe zijn positief en veelbelovend.
Lees meer
Duo-training en intervisie: versterk samenwerking in onderzoek