Sociale veiligheid

Sociale veiligheid binnen patiënten- en cliëntenorganisaties is essentieel voor een gezonde en inclusieve werkomgeving. Het gaat om het creëren van een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt om deel te nemen, grenzen aan durft te geven en meldingen te doen bij ongewenst gedrag. Dit betekent aandacht voor preventie, duidelijke gedragsregels en toegang tot een vertrouwenscontactpersoon. INVOLV adviseert hier graag over, en ondersteunt bij het vormgeven van dit belangrijke onderwerp.

Wat verstaan we onder sociale veiligheid?

Belangrijke thema’s binnen sociale veiligheid zijn:

  • Bewustwording en preventie: Hoe herkennen we grensoverschrijdend gedrag en welke preventieve maatregelen kunnen organisaties nemen?
  • Gedragscodes en afspraken: Hoe zorgen we voor duidelijke richtlijnen en een open cultuur?
  • Melden en handelen: Wat te doen bij incidenten, en welke rol spelen vertrouwenspersonen hierin?
  • Samenwerken met experts: Hoe kunnen organisaties ondersteuning krijgen bij het versterken van sociale veiligheid?

Samenwerking INVOLV en NOV

Op dit thema werken we intensief samen met de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV): het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland, dat de belangen van vrijwilligers in binnen- en buitenland behartigt. Hun Platform Vrijwillige Inzet biedt waardevolle informatie zoals casussen, checklists, voorbeeldbrieven en een functieprofiel voor de vertrouwenscontactpersoon.

Bekijk dit thema op het Platform Vrijwillige Inzet

De rol van de vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon (vcp) is een laagdrempelig aanspreekpunt binnen een organisatie voor vragen en meldingen rondom sociale veiligheid. Vrijwilligers, leden of medewerkers kunnen bij de vcp terecht als ze ongewenst gedrag ervaren of zien, zoals pesten, intimidatie of grensoverschrijdend gedrag.

Een vertrouwenscontactpersoon:

  • Luistert naar meldingen en vragen rondom sociale veiligheid.
  • Informeert en adviseert over vervolgstappen zonder een oordeel te vellen.
  • Verwijst indien nodig door naar professionele hulp of een externe vertrouwenspersoon.
  • Stimuleert preventie door bewustwording te creëren binnen de organisatie.

Wil je aan de slag met een vertrouwenscontactpersoon binnen jouw organisatie? INVOLV biedt, in samenwerking met NOV, een training 'Vertrouwenscontactpersoon'. In deze training leert de toekomstige vertrouwenscontactpersoon hoe je een veilige omgeving kunt creëren, hoe je omgaat met meldingen en welke stappen je kunt zetten om sociale veiligheid binnen jouw organisatie te borgen.

Meer weten over deze training? Neem contact op met Martine Versluijs (m.versluijs@involv.nl) of Betsie van Dort (b.vandort@involv.nl).

Meer weten?

Neem contact op met Betsie van Dort, adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging
Telefoon: 06 4341 1375